Spennende finale i Ung klassisk talent 2018

18.04.2018 14:19 Skrevet av Aust-Agder musikkråd

75 unge musikktalenter har i løpet av 4 fullspekkede festivaldager levert konserter i Arendal og Kristiansand og vist at talentutviklingsarbeidet på Sørlandet bærer frukter. Det har spilt kammerkonserter, skolekonserter, solistkonserter med Kristiansand Symfoniorkester og ikke minst finale i Ung klassisk talent med 11 finalister lørdag kveld 17/3 i Arendal kulturhus.
Vi gratulerer alle de unge musikkutøverne med imponerende musisering, og vinnerne i finalen med velfortjente priser!

Fagjuryen fikk en nesten umulig oppgave med å ta ut vinnere, og det er viktig å presisere at bare å kvalifisere seg til finaleplass etter en audition med over 30 påmeldte, i seg selv er en stor prestasjon. Alle finalister imponerte med flott spill i finalen og ble møtt av et særdeles lydhørt og entusiastisk publikum. Det er vanskelig å bedømme musikalske prestasjoner, særlig når utøverne spiller forskjellige instrumenter. Men det å presentere så godt som disse gjorde når det gjelder, er i seg selv en stor seier som gir viktig erfaring videre.
Det var tatt ut 12 finalister men det var 11 som deltok på finalen. Pianotalentet Linnea Waage Nilsen, 10 år, fra Iveland måtte dessverre melde sykdomsforfall til finalen.


Vinnere og priser

Prisvinnere i finalen på Ung klassisk talent 2018 ble:
• Klasse 2: 12 - 15 år: 1. pris til pianisten Edvard Mikael Endresen, 13 år, fra Arendal,
I tillegg ble det delt ut deltakerpremie cellisten Nara Nyvoll Walker, 14 år, fra Kristiansand og pianisten Eirik Rødal, 14 år, fra Kristiansand.
• Klasse 3: 16 - 19 år:
1. pris til pianisten Edvard Solgaard,18 år, fra Mandal.
I tillegg ble det delt ut Festivalpass til Risør kammermusikkfestival 2018 til pianisten Ole Martin Tarraldsen, 17 år, fra Grimstad og cellisten Mathias Schwaiger Pearson, 17 år, fra Kristiansand.
• Klasse 4: 20 – 25 år:
1. pris til pianisten Enxhi Vogli, 22 år, fra Kristiansand / Tirana (Albania). Hun vant også en av Kristiansand Symfoniorkesters solistpriser som gir solistoppdrag med orkesteret i 2019.
Den andre solistprisen gikk til fiolinisten Redi Shypheja, 22 år. fra Kristiansand / Tirana (Albania) så da får vi også høre han som solist med symfoniorkesteret i 2019.

I tillegg ble det delt ut Festivalpass til Risør kammermusikkfestival 2018 til bratsjisten Inger Margrethe Furre Thommesen, 19 år, fra Kristiansand, trompetisten Kristian Aslak Baasland Carstensen, 20 år, fra Arendal og fløytisten Frida Dahl Hovdar, 24 år, fra Kristiansand/ Lørenskog.

Fagjury på finalen var:

Dag Henrik Skatteboe (juryleder)
Kulturkonsulent i Vestfold fylkeskommune, men har erfaring som distriktsmusiker, klaverpedagog i kulturskoler og videregående skoler og som produsent for Rikskonsertene i Vestfold

Terje Howard Mathisen
Pianist, universitetslektor og repetitør ved Universitetet i Agder

Wenche Helgesen
Sanger og distriktskonsulent i Norges Korforbund Vestfold og Telemark. Hun har lang erfaring som sangpedagog og dirigent i kulturskoler og kor.

Adam Gruchot (erstattet John W. Harrison som måtte melde forfall)
Konsertmester 1 og fiolinist i Kristiansand Symfoniorkester

Tine Thing Helseth
Trompetist med internasjonal karriere og en av Europas viktigste trompetsolister. Representerer Risør kammermusikkfest i juryen.

Ung klassisk er et samarbeidsprosjekt i regi av Arendal kommune, Aust-Agder musikkråd og Arendal musikkråd. Aust-Agder musikkråd er festivalsekretariat og har et nært samarbeid med Kristiansand Symfoniorkester, Universitetet i Agder og Risør kammermusikkfest.
Festivalen er støttet av Norsk kulturråd, Aust-Agder fylkeskommune, Arendal kommune, Vest-Agder musikkråd, Aust-Agder musikkråd, Frifond kompetanse og Norsk kulturskoleråd – Agder. Festivalens hovedsponsor og samarbeidspartner er Sparebanken Sør.

Her kan du se en videosnutt fra årets festival: https://www.facebook.com/ungklassisk/videos/2170899166253894/


Vil dere ha tilskudd må dere rapportere innen 1. januar!

Det nærmer seg fristen for å rapportere for tilskudd til opplæring, øvelser og seminarer som har vært gjennomført høstsemesteret 2018. Alle som har søkt om tilskudd må rapportere i Kuradmin innen en uke etter siste kurs-/øvelsesdag og senest 1. januar. Samme frist gjelder for å sende inn nye søknader om tilskudd for vårsemesteret 2019. Trenger du hjelp til rapporteringen må du kontakte oss snarest og senest 20. desember. Tirsdag og torsdag er dagene da det er lettest å få hjelp. Kontoret er stengt i romjulen. Du finner veiledningsvideoer for avslutning/rapportering av kurs her.

Vil dere ha tilskudd må dere rapportere innen 1. januar! - les hele sakenAUDITION til musikkonkurransen Ung klassisk talent

UNG KLASSISK inviterer til audition til musikkonkurransen som utgjør en sentral del av festivalen som arrangeres 13. til 16. mars 2019.
Konkurransens målgruppe er musikkutøvende ungdom i alderen 8 til 25 år. Konkurransen er åpen for musikkutøvere bosatt i Agderfylkene, musikkstudenter på UiA, eller musikkstudenter fra Agderfylkene som studerer andre steder. Påmelding innen 23. november. Audition arrangeres på Dahlske vg. skole i Grimstad lørd. 12. januar 2019. Påmeldingsinfo og skjema finner du HER 

AUDITION til musikkonkurransen Ung klassisk talent - les hele sakenNy forskrift for momskompensasjon

Kilde: musikk.no
Kulturdepartementet innfører ny forskrift for momskompensasjonsordningen til frivillige organisasjoner 1. januar 2019.  Endringene bidrar til at små organisasjoner samlet vil motta noe mer midler i ordningen.

Ny forskrift for momskompensasjon - les hele sakenMusikalsk fødsel i fem stadier

Paris, Mai 1913.
Ramaskrik og opptøyer etter premieren på Stravinskys “Vårofferet” i Paris. Hundre år senere er dette verket standardrepertoar og spilles med den største selvfølge.

Sør-Norge, Oktober 2018.
Ensemblet Agder Camerata er på turné med samtidsmusikk av komponister fra Agder-regionen. Fare for opptøyer? Neppe, men det ér samtidsmusikk, og da kan alt skje! Les mer under overskriften.

Musikalsk fødsel i fem stadier - les hele sakenSammen er vi sterke!

Kilde: musikk.no
Norges Korforbund og Norges Musikkorps Forbund er tatt opp som medlemmer i Norsk musikkråd. Det frivillige musikklivet har dermed funnet sammen i en felles paraply og interesseorganisasjon.

Sammen er vi sterke! - les hele sakenHUSK rapportfrist for tilskudd innen en uke etter siste kursdag og senest 1. juli!

Alle dere som har søkt om kurs/ opplæringstilskudd for vårsemesteret 2018 må rapportere i Kursadmin innen 1 uke etter semesteret avsluttes, og senest 1.juli for å få utbetalt tilskudd. Bruk gjerne veiledningene som du finner på lenken her, - og ta kontakt med oss på e-post aust-agder(a)musikk.no eller telefon 37 00 55 48 om du trenger hjelp eller har spørsmål. 1.juli er også tid for å sende søknad for høstsemesteret 2018. Lykke til!

HUSK rapportfrist for tilskudd innen en uke etter siste kursdag og senest 1. juli! - les hele sakenMusikklivets kompetanse- og samarbeidsorgan 2018

Musikklivets kompetanse- og samarbeidsorgan - og framtidas Agder musikkråd
Aust-Agder musikkråd hadde sitt årsmøte torsdag 26.april på No9 kaffe & platebar med 25 deltakere fra store deler av fylkets musikkliv. Årsmøtet bød på levende musikk, foredrag om musikklivets store prosjekt «Rom for spilleglede» og faste årsmøtesaker. Valg av nytt styre avsluttet årsmøtet og musikkrådet har igjen fått et kompetent og bredt sammensatt styre. En av de viktigste oppgavene for det nye styret er å lose musikkrådet gjennom prosessen med sammenslåing av fylkesmusikkrådene i Aust- og Vest-Agder fra 2020.

Musikklivets kompetanse- og samarbeidsorgan 2018 - les hele sakenMusikklivet i fylket møtes 26. april - hold av datoen!

Torsdag 26. april kl 18:00 inviterer vi til årsmøte med fagtema, levende musikk og hyggelig samvær på No9 kaffe & platebar i Arendal. Foruten årsmøtesaker blir det et interessant temamøte om bedre lokaler til musikkaktivitet der Erlend Rasmussen fra Norsk musikkråd innleder. Dette er jo høyaktuelt i vår landsdel som sliter med så dårlige øvingslokaler. Husk å melde dere på møtet - helst innen 5.april! All informasjon om møtet samt påmelding og årsmøtesaker etc. vil du finne under "Om oss" Årsmøte 2018. Vi ber alle våre medlemslag, organisasjoner og samarbeidspartnere om å holde av datoen. Vi lover dere en interessant og hyggelig kveld! Påmeldingsskjema finner du her

Musikklivet i fylket møtes 26. april - hold av datoen! - les hele sakenNy regjering skal vurdere tippemidlene til kulturbygg

Søndag ble det klart at Venstre inngår regjeringssamarbeid med Høyre og Fremskrittspartiet. «Jeløya-plattformen» har flere lovende signaler for musikkfrivilligheten i tiden som kommer.
Arbeidet for å bedre øvings- og fremføringsforholdene i kulturanlegg står sentralt hos Norsk musikkråd. I desember ble det sendt innspill til den nye kulturmeldingen hvor vi fremholdt viktigheten av å fornye rammer og støtteordninger for lokale og regionale kulturbygg. Les mer ved å klikke overskriften. Kilde: musikk.no

Ny regjering skal vurdere tippemidlene til kulturbygg - les hele saken12 unge talenter klare for finalen i Ung klassisk!

Festivalen Ung klassisk som arrangeres 14. til 17. mars hadde lørdag audition med unge musikktalenter fra landsdelen. Hele 32 var påmeldt og de imponerte med flotte prestasjoner som ga fagjuryen en krevende oppgave å ta ut de som får delta i den store finalen lørdag 17.mars. I tillegg til finalistene plukket juryen ut noen av kandidatene som blir invitert til å delta på andre spilleoppdrag under festivalen. 12 unge musikere fikk plass i finalen som er inndelt i 4 aldersklasser. Det vanker premier i alle fire klasser og dessuten solistpriser som gir spilleoppdrag med Kristiansand symfoniorkester i 2019. Talentarbeidet på Sørlandet viser en flott utvikling noe publikum vil kunne glede seg over under Ung klassisk 2018!

12 unge talenter klare for finalen i Ung klassisk! - les hele saken


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

 

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART