Miff og Rikskonsertene med pilotprosjekt: Nå er vi i gang!

Leon Constantin flankert av Eplemøya songlag etter konserten i Ringerike fengsel.
Foto: Mari Tangen

Vi samarbeider med Rikskonsertene om et pilotprosjekt i Buskerud skoleåret 2012-2013. Artister på turne skal innom de tre fengslene i fylket, slik at alle fengsler får to konserter dette skoleåret.

Buskerud musikkråd organiserer opplegget rundt konsertene. Torsdag 1. november startet vi i Ringerike fengsel, der den ene avdelingen med 49 innsatte fikk besøk av Eplemøya songlag.


Miff og Rikskonsertene er enige om at innsatte skal involveres i hver konsert, enten som "oppvarmingsband", i samspill med sangere og musikere som kommer inn - og/eller som "crew" og hjelpere under arrangementet. Førstemann ut på konserten 1. november var fengselets egen stjerne Leon Constantin, med gitar og egenskrevet vise på engelsk om "Norske talenter".

Eplemøya songlag dro i gang sin konsert med "Drikkevise", og publikum var med fra første strofe: "Det ølet som vi drikker det skal guttene betale, men om vi drikker brennvin så betaler vi det sjøl! Hei hopp fadderi fadderallen rei"! De tre eplemøyene har et repertoar basert på norsk tradisjonsmusikk som de arrangerer på sin egen måte, med elementer av både jazz, kveding og beatboxing. Ingen instrumenter, kun de tre kvinnestemmene som klinger i fengselets gymsal i tre kvarter. At sangene inneholder mye tekst - til dels med gamle norske dialektuttrykk - er en utfordring i en sal der under halvparten av publikum har norskspråklig bakgrunn. At all introduksjon og mellomsnakk måtte foregå på engelsk fikk artistene vite noen få minutter før de gikk på scenen. Wenche Losnegård Nordhagen, Anja Eline Skybakmoen og Liv Ulvik tok utfordringen på strak arm og forklarte alle tekstene på engelsk før vi fikk høre sangene. Og etter konserten ble det kø da gutta skulle fram foran Eplemøya songlag og takke for musikken.

I Ringerike fengsel stilte både fritidsavdelingen og skoleavdelingen opp for konserten, sammen med to av de innsatte som nettopp har begynt i bandtilbudet vårt.

- Vi skulle gjerne hatt et mye større musikktilbud her ved Ringerike fengsel, sier fritidsleder Frank Olsen. - Vi sliter med at øvingslokalene er for små, og for dårlig lydisolert. Mange innsatte er virkelig interessert i å få spille, men skal vi få til noe skikkelig må Kriminalomsorgen stille opp med penger. Og ikke bare småpenger. Ringerike er et høysikkerhetsfengsel, og når vi skal samle flere innsatte må vi ha nok personale til å følge gruppa!

Fritidslederen er glad for konserttilbudet fra Rikskonsertene, som kommer under fengselets Kulturdager. - Det er fint å få inn andre typer musikk enn det vi ellers er vant til i fengselet, smiler han etter konserten. - Det har alle mennesker godt av! På den annen side: Det er lenge siden vi har hatt besøk av et skikkelig, godt gammeldags rockeband her nå...

En som nettopp har begynt på gitarundervisning med Miff er Eirik Dalby. Han bærer utstyr og rigger lys mens han forteller oss at han har to gitarer på cella, både elektrisk og akustisk. Han viser fram venstrehånda. Den er stiv og støl, og fingertuppene er såre, for han øver hver eneste dag. Og for Eirik er det bare ett band som gjelder: Hellbillies! Han kan alle tekstene deres utenat, og øver hardt for å få inn melodiene.

Ole-Jacob Thorkildsen, daglig leder i Buskerud musikkråd, benyttet anledningen til å informere innsatte om Miff-tilbudet og musikkopplæringen som nå er godt i gang hver onsdag. Interessen var stor, og flere meldte seg på med en gang. Thorkildsen er glad for at pilotprosjektet med "kombikonserter" i samarbeid med Rikskonsertene nå er i gang. - Nå skal vi ha en helt annerledes konsert i Drammen fengsel 16. november, sier han. - Deretter skal vi oppsummere erfaringer og planlegge vårens tilbud, både praktisk og repertoarmessig. Blant annet må vi legge inn flere konserter på samme dag i store fengsler som Ringerike, der de ulike avdelingene av sikkerhetsmessige årsaker ikke tillates å være til stede på samme konsert. Og vi må se på valg av artister og musikksjangere: Hva slags tilbud passer i konserter der innsatte som spiller med Miff skal delta aktivt?

Rikskonsertene har tatt oppfordringen fra Stortingets Familie- og kulturkomite på alvor. I sin innstilling til Stortingsmelding 10 "Kultur, deltaking og inkludering" skrev komiteen i mai 2012: "Fl e r t a l l e t er opptatt av at mulighetene for å lykkes med livet etter endt soning kan styrkes gjennom kulturdeltakelse i og utenfor soningen. Fl e r t a l l e t ser det som positivt dersom institusjoner som får støtte fra statlige kulturmidler legger sine visninger innom fengslene."

Musikk i fengsel og frihet er glad for denne muligheten til samarbeid, og ser fram til flere konserter - der innsatte deltar - i Buskerud-fengslene resten av skoleåret. Og går det som vi håper vil pilotprosjektet konkludere med at dette tilbudet skal komme i alle landets fengsler!

Oppdatert:
av Jon G. Olsen - admin


Kontakt oss

Musikk i Fengsel og Frihet
Musikkens studieforbund
Telefon: 22 00 56 00

E-post: miff@musikk.no

Postboks 4651, Sofienberg, 0506 OSLO
besøksadr: Trondheimsvn 2, inng J/K (inng. Herslebs gt)

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART

MSF er tilknyttet