Nyheter  Onsdag 8. november 2023

Et band på prøve

På den gamle trikkestallen i Trondheim øver et band som på mange måter ligner mange andre band. Fire karer som lager egne låter, øver ukentlig, og som med tiden håper å kunne ta musikken ut av øvingslokalet. Men for Bent og Svein, som begge har en fortid som innsatte ved Leira Fengsel, er bandet også en viktig støtte i hverdagen.

Trikkestallen 01979

Det å glede seg til neste torsdag når det er øving kan være nok for Bent. Han er låtskriver og bandets "potet" som behersker alt fra gitar og vokal til trommer under dagens øvelse. I høst har han reist tre timer hver vei med tog bare for å kunne delta på bandøvingene.

Vi vil spille. Vi vil bli gode. -Bent

Trikkestallen 01941
Trikkestallen 01954

Svein, opprinnelig fra Vestlandet, spiller gitar og keyboard i bandet. For ham har bandet blitt en viktig aktivitet. "For meg, som er relativt ny i byen og nylig har blitt løslatt, har dette vært avgjørende for at jeg har noe annet enn bare jobb å tenke på. Det er veldig fint å ha noe annet å gjøre."

Siden 2021 har Trøndelag musikkråd tilbudt musikkundervisning for innsatte ved Leira Fengsel gjennom prosjektet Musikk i Fengsel og Frihet. Høsten 2023 ble tilbudet utvidet til å omfatte også tidligere innsatte. Initiativet kom fra de innsatte selv etter en diskusjon om hva begrepet "frihet" egentlig innebærer i prosjektet.

Det nærmet seg løslatelse for flere av oss, så vi begynte å lure på hva man skulle gjøre etter soning. Ettersom prosjektet heter 'Musikk i Fengsel og Frihet,' burde det også inkludere et frihetstilbud, -Svein

Trikkestallen 01887
Trikkestallen 01886

Sammen med instruktør Ganges Nordal og kompisen Even som spiller bassgitar, møtes de hver uke. Ganges har ledet musikkundervisning for innsatte på Tunga og Leira Fengsel i mange år og jobber også som frilansmusiker og formidler på Rockheim. Punktlighet er viktig for prosjektet.

"Selv om jeg hadde forventninger om at dette skulle gå bra med denne gjengen, er jeg litt overrasket over hvor stabilt det har vært. Jeg må være ærlig og si det," sier Ganges.

Til tross for at bandet som nå kaller seg killingTeddy fortsatt mangler en trommeslager, har de allerede rukket å lage en rekke egne låter. Når musikken låter bra, vokser også Bents ambisjoner. "Vi har hatt noen øyeblikk der musikken har svingt virkelig bra. Og da tenker vi at vi kanskje kan bli et band som kan få spillejobber» Svein legger til at de har planer om å søke om midler for å gå i studio for å få utgitt låtene når de føler seg klare.

Foreløpig har prosjektet vært en prøveordning, men målet er at frihetstilbudet på Trikkestallen skal bli et helårstilbud. For Bent og Svein er det ingen tvil om hva de ønsker.

"Vi vil fortsette. Det ville være synd for oss hvis dette stoppet her."

Trikkestallen 01900

Musikk i fengsel og frihet er et landsomfattende tilbud om musikkopplæring i fengsler og arenaer for rusmestring.

Alle bildene i artikkelen er fotografert av Ida Muren