Nyheter  Mandag 20. januar 2020

Stemmer fra innsiden

I en stappfulll sal på Norges musikkhøgskole fikk vi både boklansering, diktopplesing og ikke minst - konsert med bandet House of Stone fra Ila fengsel.

20200108 161448

I en trang og klam sal sitter et forventningsfullt publikum. De er her for å høre Bente Almås fortelle om prosjektet hun i 2011 startet på Norges musikkhøgskole, Musikk i fengsel.

Anledningen er at historier og erfaringer fra prosjektet gis ut i en nydelig bok av CREMAH (Senter for forskning i musikk og helse). I anledning dette bokslippet var folk møtt opp i hopetall.

Det er tydelig at prosjektet har satt sine spor på musikkhøgskolen. Blant de oppmøtte var det flere kull med studenter som i løpet av årene har fått tilknytning til prosjektet, i tillegg til en bråte av Almås kolleger ved NMH.

Men ikke minst så har prosjektet satt spor blant de innsatte på Ila.

Jeg tror vi ved hjelp av musikkens kraft fikk sparket ned noen barrierer og revet ned noen gjerder malt med fargene stigma og fordom.

Innsatt musiker

– Å bli møtt på en annen måte enn vi er vant til bryter med våre egne tanker om oss selv. At det kommer noen andre inn og behandler oss annerledes enn vi er vant med, det sitter vi igjen med lenge etter studentene har dratt. Det er bra for vi kan være veldig stygge med oss selv, sier bassisten "Ola".

Konsentrert band

Bandet House of Stone

En gang i året

Mandag i uke 8, når musikkhøgskolen kommer med nye nervøse studenter for å gjøre workshop, har blitt en merkedag i fengselsåret for de innsatte.

I møtet med unge musikkstudenter får de anledning til få en etterlengtet pause fra identiteten som kriminell og bare være medmenneske og musiker. Som dette sitatet fra boka viser " Å få inn unge, engasjerte mennesker som møtte oss met et åpent sinn, som vi kunne snakke med på like fot og som i tillegg kunne spillet ordentlig instrument av den annen verden, slik du både ble imponert, rørt og berørt - det satte spor."

Fornoyd band

Fornøyd gjeng

Lykkelig band

Eufori og applaus.

Imponerende band

Høydepunktet denne ettermiddagen var å høre Ilas eget fengselsband, House of Stone. Bandmedlemmene soner lange dommer for alvorlig kriminalitet, men i ettermiddag får de en mental pause og får være band. Som for anledningen er utvidet med studenter fra Musikkhøgskolen.

Tydelig spente foran en sal med over hundre publikummere gir de seg i kast med første låt, Sjelefred. Dette er en sang om "Kullsvarte stia og av knuste hjerte og åpne sår", skrevet av en forvaringsdømt, om hvordan det er å leve med det man har gjort. En dypt alvorlig og selvransakende sang. Til stor kontrast for den påfølgende låten.

Nå er det en annen av bandets kreative låtskrivere som trer fram i lyset, iført t-skjorte med Oslo jazz festival skal han lede bandet gjennom låta de har kalt "Tsjekkisk jazz".
- Denne sangen har vi ikke spilt sammen på lenge. Siden jeg nå sitter et annet sted har vi ikke fått øvd noe sammen. Så vi får se åssen dette går, sier han bekymret.

Men bandet imponerer både oss og seg selv. På tross av sine melodiske krumspring og rytmevariasjoner, driver låta fint avgårde og tar gutta ned til landing med et smil fra øre til øre.

Vi fikk vist at prosjektet har noe veldig kraftfullt ved seg, noe som har en eksplosiv endringskraft.

Innsatt musiker

Ukentlig øving

Selv om bandet nå ikke hadde spilt sammen på lenge, så har de, under kyndig ledelse av Bård Bjørke, øvd sammen ukentlig, i mange år. For å få til et sånt tilbud må Musikk og fengsel og frihet stå på overfor fengselsledelsen, men ikke minst kreves det tilrettelegging fra velvillige fritidsledere. For fritidslederne på Ila, Kjell Selvik og Roger Slorafoss er det idrett som er tingen, men denne kvelden klinker Selvik til med opplesning av eget dikt.

Fengselslederne er tydelig stolte over hvordan deres innsatte fremstår denne kvelden. De har vokst både som musikere og som mennesker. Men mest sprekkferdig av stolthet er prosjektlederen selv, Bente Almaas. Hun får sin velfortjente hyllest når arrangementet er over, men det er ikke over selv om scenelyset slukkes og de innsatte settes tilbake bak lås og slå. Snart kommer uke 8 igjen.

Stolt prosjektleder

Stolt prosjektleder