Nyheter  Tirsdag 3. januar 2023

— Føler meg fri når jeg er i sonen

For Varg i Stavanger fengsel er musikken mer enn en hobby. På to og et halvt år har han laget og spilt inn nok sanger til fire album og ser på seg selv mer som musiker enn som innsatt.

Spill av video

Musikkvideoen er fra 2021 er støttet av Vernelagsstiftelsen og spilt inn til Oppikrim-konferansen. All tekst og musikk er skapt av Varg som en del av Musikk i fengsel og frihet i Stavanger fengsel. Stor takk til Stavanger fengsel som åpnet opp for at vi fikk filme så fritt innenfor murene. Om sangen sier Varg: – Sangen handler om hvordan det er å være her inne. Du er ikke bare fengslet, du er fengslet i hodet også.

I Stavanger fengsel disponerer Musikk i fengsel og frihet tre klasserom hvor instruktør Bård Schanche underviser et titalls elever fire dager i uka. En av dem er Varg.

— Det har hjulpet meg enormt psykisk at jeg har fått lov til å holde på med dette. Jeg har hatt en stor utvikling på det også, på grunn av musikken.

Varg lagde musikk også før han ble satt inn, men det er først her han har lært seg musikkprogrammet Ableton, og det i den grad at Schanche forteller at eleven har tatt igjen sin læremester. Varg var dyktig trommeslager før han kom til Stavanger fengsel, men bak murene lager han alt av musikken selv.

— Han spiller bass, gitar, litt piano, litt perkusjon og mikser selv også, skryter Schanche av eleven sin.

Skjermdump video Varg

På tross av at Bård har hele 10 undervisningstimer i uka er det mange ledige timer hvor utstyret står ubrukt. Varg er blant de heldige som er selvdreven nok til å få lov til å gå i studio hver dag og jobbe alene.

— Det er ikke alle her som har samme tilbud som jeg har.

Men studio er koblet til skolen i fengselet, så i helgene og sommerferien er det stengt.

— Sommeren er rein tortur, da skjer det nada.

All musikken jeg lager nå kommer innenfra.

– Varg, innsatt Stavanger fengsel

Selv med tilgang til profesjonelt musikkutstyr har man som innsatt utfordringer få andre låtskrivere har. Opptaksutstyr er ikke tillatt på cella, og melodiene som dukker opp er ofte glemt dagen etter.

— Jeg bruker ofte halve dagen på å finne igjen den vokalmelodien.

At det ikke er internett er den største utfordringen, inspirasjonen kommer jo for de fleste av å høre ny musikk og nye opplevelser.

— All musikken jeg lager nå kommer innenfra.

Det er først etter innlåsingen på kvelden, nede på cella, at Varg skriver tekstene og sangene.

— Det er der inspirasjonen slår meg mest, du går inn i deg selv når du er på cella. Alt vondt kommer opp og du kan ikke gjøre noe med det. Jeg har tatt den energien og gjort den om til musikk.

Skjermdump video Varg 2