Nyheter  Mandag 13. februar 2023

Gitardonoren

– Det er helt fantastisk at noen vil gi bort så fine gitarer til oss i fengsel, sier fritidsleder Ulf Bendiksen i Oslo fengsel.

Ulf og gitarer

Marius Hov donerer to av sine gitarer til en strålende fornøyd Fritidsleder ved Oslo fengsel, Ulf Bendiksen.

For en som bor i Gamlebyen er det vanskelig å ikke bli preget av Oslo fengsels høye, glatte betongmurer. Der bor Marius Gonsholt Hov, gitarist i bandet Proselytism.

– Som nabo til fengselet tenker jeg ofte at det kan være tilfeldigheter som gjør at man havner på den ene eller den andre siden av muren. Jeg har spilt gitar i flere år og vet hvor givende det kan være. Så det ble et naturlig innfall å donere disse gitarene videre til noen som virkelig ville sette pris på de.

Hov fant Facebook-siden til Musikk i fengsel og frihet og sendte av gårde en e-post.

Unikt

Den eposten ble Audun Reithaug, leder i Musikk i fengsel og frihet, veldig glad for. Han påpeker at det Hov gjør er helt unikt.

– Vi har aldri før opplevd at noen donerer gitarer til et fengsel. Det vanligste er at de gis til én innsatt man har en relasjon til, slik for eksempel støttegruppa til Eirik Jensen gjorde. Dette er en utrolig fin ting å gjøre, skryter Reithaug.

En som er minst like imponert er fritidsleder i Oslo fengsel, Ulf Bendiksen.

– Det er helt strålende at vi i fengselet får dette sånn uten videre. Tenk at han vil gi vekk så gode gitarer til et fengsel, sier Bendiksen entusiastisk.

– Det er mange som sitter alene på cella og kunne tenke seg en gitar å klunke litt på. Det gjør en stor forskjell i hverdagen for dem. Bak disse murene sitter 240 menn innesperret. Å holde alle i aktivitet er ikke lett med de få ressursene vi har. Det er jo ikke alle som liker idrett og ballspill, så en gitar på cella kan være gull verdt for mange.

Det er jo ikke alle som liker idrett og ballspill, så en gitar på cella kan være gull verdt for mange.

Ulf Bendiksen, fritidsleder i Oslo fengsel.

Sigbjorn med gitar

Marius Hov overrekker sin Jackson-gitar til en av lærerne på Musikk i fengsel og frihets utetilbud i Oslo, Sigbjørn Thomassen.

Utenfor murene

Det å ha et fast musikktilbud å gå til er viktig også for løslatte som skal takle overgangen til livet i det fri.

Hov hadde hele tre gitarer å donere bort, og én av dem ble gitt til lærer for et slikt musikktilbud utenfor murene, Sigbjørn Thomassen.

– Dette trengte vi virkelig nå. Gruppa vår har lenge ønsket en så lettspilt og god gitar som dette. Nå kan vi også gi et tilbud til de som ikke har råd til egen gitar, sier Thomassen.

Håper på flere

Leder i Musikk i fengsel og frihet, Audun Reithaug, håper at Marius Hovs initiativ kan føre til flere donasjoner av instrumenter til mennesker som står utenfor samfunnet.

– Vi har mangle gamle og dårlige instrumenter vi gjerne skulle ha byttet ut. Om noen vil gjøre en god gjerning med instrumenter som står og støver ned kan de kontakte oss, uansett hvor de bor. Vi har tilbud over hele landet, avslutter Reithaug.